Skip to main content

SOCIAL MEDIA

10 Taman yang cantik di Putrajaya anda patut bawa keluarga + kemasukan PERCUMA

26 November 2022

It's long weekend!! Yahooo!!!

Tapi, bosanlah duduk rumah saja kan? Tapi kalau keluar rumah, mesti keluar duit kan?

Jangan risau!

Saya nak share 11 taman yang menarik utk dikunjungi di Putrajaya secara PERCUMA! Tak perlu buang duit kalau pergi di taman-taman ini, kami orang Kenyah cakap "bawa mata saja" hahaha.

Selain kemasukan percuma, taman-taman ini juga sangat cantik dan tempat best untuk luangkan masa bersama keluarga. 

Jangan jadikan amalan bawa anak jalan-jalan di "shopping mall" kerana banyak orang, bahaya untuk kesihatan dan dompet! Bukan tak boleh, sekali sekala bolehlah tapi banyakkan bawa anak-anak untuk tengok alam sekitar ya.

Okay, tanpa membuang masa... inilah 11 taman-taman cantik di Putrajaya yang anda boleh kunjungi bersama keluarga di hujung minggu ini.


1. Taman Saujana Hijau, Presint 11, Putrajaya


Photos credit : Google.com

Kami sekeluarga sangat sangat suka taman ni. Ada saja kesempatan, mesti bawa anak kami disini untuk jalan-jalan, piknik atau bergambar-gambar ka. Memang sangat cantik disini. Saya recommend pergi di waktu awal pagi(7am) atau 4pm.

Address: Jalan P11, Presint 11, 62000 Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya

Waze : Taman Saujana Hijau

Opening Hours: 7 am – 7 pm

Admission Fee: Free


2. Taman Botani Presint 1, Putrajaya



Photos credit : Google.com

This is our family go to park!
I think we went to this park almost every weekend if the weather is good!

Address: Lebuh Perdana Barat, Presint 1, 62000 Putrajaya, Malaysia

Waze : Taman Botani Putrajaya

Opening Hours: 7 am – 7 pm

Admission Fee: Free


3. Taman Wawasan, Presint 2, Putrajaya

Taman ni kan, dia bersebelahan dengan Masjid Merah Putrajaya atau Pejabat Perdana Menteri sahaja. Jika anda ke kawasan ni, jalan-jalan sikit da boleh pergi di taman ni.

Address: Taman Wawasan, Presint 2, Putrajaya

Waze: Taman Wawasan Putrajaya atau Masjid Merah Putrajaya

Opening Hours: 7 am – 7 pm

Admission Fee: Free


4. Taman Putra Perdana, Presint 1, Putrajaya


Photos credit : Google.com

Jika anda ke taman ini, anda juga boleh berkunjung ke Tangga Putrajaya. Dua dalam 1 lah.
Photos credit : Google.com

Address: Persiaran Sultan Sallahuddin Abdul Aziz Shah, Presint 1, 62000 Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya

Waze: Taman Putra Perdana atau Tangga Putrajaya

Opening Hours: 7 am – 8/9 pm

Admission Fee: Free


5. Taman Wetland, Presint 13, Putrajaya

Photos credit : Google.com

Photos credit : Google.com

Bagi saya, taman ni best tengok sunset atau sunrise... 

Address: Putrajaya Wetlands Park, Persiaran Persekutuan, Presint 13, 62000 Putrajaya

Opening Hours: 7 am – 7 pm

Admission Fee: Free


6. Taman Seri Empangan, Presint 5, Putrajaya

Photos credit : Google.com

Yang ni petang-petang jalan sini best! 
Dengan angin sepoi-sepoi bahasa sambil berjalan-jalan... bestnya...

Address:  Lebuh Gemilang, Presint 5, 62200 Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya

Opening Hours: 7 am – 7 pm

Admission Fee: Free


7. Taman Ekuestrian Putrajaya, Presint 5

Yang ni, saya tak pernah pergi lagi. Tak berkesempatan lagi.

Address: Jalan Kandang Kuda, Precinct 5, 62200 Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya

Opening Hours: 8.30 am – 6.30 pm

Admission Fee: Free


8. China-Malaysia Friendship Garden, Presint 4, Putrajaya

Photos credit : Google.com

Photos credit : Google.com

Photos credit : Google.com

Address: Lebuh Sentosa, Presint 4, 62250 Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya

Waze: Taman China-Malaysia

Opening Hours: 6.30 am – 7 pm

Admission Fee: Free


9. Taman Rimba Alam, Presint 15, Putrajaya

Yang ni pun saya tak pernah lagi tapi saya merancang nak pergi juga dimasa hadapan.

Address: Taman Rimba Alam Presint 15, Putrajaya

Waze: Taman Rimba Alam

Opening Hours: 9 am – 7 pm

Admission Fee: Free


10. Taman Cabaran, Presint 5, Putrajaya

Photos credit : Google.com

Photos credit : Google.com

Address: Putrajaya Challenge Park 62200 Putrajaya, Malaysia

Opening Hours: 10 am – 10 pm

Admission Fee: Different activities requires different fees.



Post a Comment

Please share your thoughts.

Powered by Blogger.

Hello!

Welcome to my Blog. I’m Aya. I’m Orang Ulu from Sarawak, stay in Selangor. Married with one child. I worked as Test Consultant & Blogger. For any enquiry email to : payaroni.eban@gmail.com

Follow me on Instagram (@keriitleto.paya)