Skip to main content

SOCIAL MEDIA

Tips untuk berjimat di musim Krismas

12 December 2022


Tak sabarnya nak celebrate Krismas!!! Saya tengah counting days untuk balik Krismas!

Saya sangat excited untuk celebrate Krismas tahun ni sebab kami akan balik ke Sarawak, meaning we will celebrate Christmas with my family!! yeahh. Excited balik kampung sendiri ni lain macam tau, bukan tak excited kalo balik sebelah husband tetapi kalo balik tempat sendiri, ohhh dear Lord! excitement dia lain macam! hehe

It's been 3 years ( 2019, 2020 & 2021) since my last Christmas dengan my family actually. So, selama 3 tahun ni jugalah saya missed ngabang ( open house). This is one tradition that I really love at my kampung. For Sarawakian, mesti dah tahu dah apa itu ngabang. Jika kamu tak familiar dengan ngabang ni, ngabang adalah kamu boleh masuk rumah orang lain/family/relative untuk makan.In my kampung, whenever ngabang days come, we can visit everyone or house that you want to ngabang and eat whatever you want. I really missed this tradition!

Last year we went to my husband's hometown and they don't have ngabang tradition,they just have pemung mana ( kenduri). I'm more prefer ngabang to celebrate Krismas because I can see my relative that long time I didn't see and enjoy different food as much as I can.

Okay, enough of that... thinking of it makes me impatience to go back already. Let's go to the topic!

I know, during this Christmas, memang nak spend saja! Yelah setahun sekali celebrate kan? Mesti kena all out. This kind of mindset already in my DNA for a long time and I think, it's time to buang that kind of mindset and start berpada-pada/berjimat di musim Krismas.

I remember when I was a kid, whenever Krismas come, everywhere I can smell biscuit & cake making and I still clearly remember, orang balik nyalei ( datang dari bandar) bawa belanja krismas like air cola, air kotak, biskut kilang, groceries and even furniture tau hahaha. The transport always full and it's hard to reach our kampung too sebab jalan rosak hahaha

Now, I am working and earn my own money dan juga tinggal di Semenanjung Malaysia, memang kalau cuti Krismas ni, memang besar perbelanjaannya. Ini adalah tahun kedua saya menghadapi Krismas as family so it's quite different when I'm single.

I learned lessons from last year and saya dah cuba cari celah mana nak berjimat. So, here where I can think we can berjimat during this Christmas.


1. Transportations

- Flight tickets

Untuk flight tickets kan, ni agak tricky & challenging. If possible, belilah seawal yang mungkin jika tak ada kengkangan nak minta cuti. Tips yang saya belajar lately adalah beli flight tickets pada hari Rabu. Nanti saya kongsikan macam mana nak beli tiket murah.

- Transport to/from airport

Since we travel to our hometown via airport, so memang kena ada transport ke airport juga. Selalunya, kami akan naik grab car (RM65/one way), agak berbaloi tetapi untuk berjimat lagi, boleh cuba minta tolong kawan atau family yang tak balik untuk tolong drive ke airport mengunakan kereta anda. Jadi, boleh jimat dah!

- Transport to/from kampung

Since kami tak ada kereta dekat Sarawak, selalunya kami akan minta tolong family ( adik saya atau family kakak) untuk tolong ambil di Bintulu. Jika ikut transport ( yang perlu di booking awal), akan spend RM100/person kalo tak salah. Dua orang sudah RM200/one way. Duit ni boleh guna untuk beli petrol jika family datang ambil.

- Transport dekat Bintulu

Selalunya, family saya akan ada setelah kami landing di Bintulu so this one can be treat as above.


2. Food and drinks

For this category, saya rasa cara paling effective untuk berjimat adalah discuss dengan keluarga mengenai menu dan bolehlah bahagi-bahagikan sesama sendiri supaya one side taklah rasa terbeban sangat nak membeli.

Dan juga, jika anda ada bakat untuk buat kek dan biskut, bolehlah buat sendiri. Lagi best dan jimat!


3. Gifts

Saya rasa cara paling effective untuk berjimat adalah beli gifts for family awal- awal, maksudnya dah boleh start beli from September and tak payah tunggu sebelum Christmas.Sebelum Christmas, harga gifts memang akan melambung-lambung, yelah semua last minute kan!


4. Clothes

Untuk celebrate Krismas, it's not necessary untuk pakai baju baru atau kasut baru pun sebenarnya. Tak ada pun rules pasal ni. Jadi, boleh saja pakai baju yang sudah ada sebelum ni. Tetapi yelah musim perayaan kan, mesti nak semua baru, baru rasa cantik dan confident haha, saya faham perasaan ni. Jika macam tu, belilah awal juga supaya boleh fokus budget Krismas on transportation & food and drinks yang banyak tu.


5. Decorations

Time Krismas kan seronok pasang pokok Krismas dan saya juga akui saya pun suka yang ni. Best tau! Walaupun pokok Krismas ni tak ada kena mengena pun dengan Krismas ni sebenarnya tetapi apabila Krismas datang, berdirilah pokok Krismas ni. Cara effective untuk jimat untuk category ni adalah belilah good quality Christmas tree one time and after that, tak payah dah beli setiap tahun. Simpan saja dan reuse as much as you can.


Kesimpulan

Dalam panjang-panjang tips yang saya share ni, my main point is RANCANG/PLAN AHEAD.

Krismas ni bukan satu celebration yang datang tiba-tiba tetapi Krismas ni memang kita sambut setiap hujung tahun, jadi seharusnya kita tahu sudah pattern spending macam mana. Janganlah terlampau all out/membazir untuk celebrate Krismas. Berpada-padalah dan ingat kenapa sambut Krismas, ni yang penting.

Stay tuned for another Krismas post! Harap-harap post saya ni tak mematahkan semangat anda untuk celebrate Krismas!

Pastikan anda celebrate Krismas dengan hati yang tenang & gembira.






Post a Comment

Please share your thoughts.

Powered by Blogger.

Hello!

Welcome to my Blog. I’m Aya. I’m Orang Ulu from Sarawak, stay in Selangor. Married with one child. I worked as Test Consultant & Blogger. For any enquiry email to : payaroni.eban@gmail.com

Follow me on Instagram (@keriitleto.paya)